Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Guardian gag II: Trafigura, a.k.a. oljeselskaper er onde

Trafigura er, ifølge Wikipedia

a Swiss-based multinational company founded in 1993 trading in base metals and energy, including oil. As of 2008 it had equity of more than US$2bn and a turnover of US$73bn that generated US$440 million of profit.

Det i seg selv er i min verden et tegn på at de nok ikke bruker tiden sin først og fremst på å pleie syke og svake -- store multinasjonale selskaper har en tendens til å plukke opp ondskap på veien. Jeg hadde imidlertid aldri festet meg ved dem (det er hva jeg får igjen for å ikke holde meg oppdatert på miljøvern) før de forsøkte å hindre The Guardian i å rapportere fra House of Commons. Slik sett, som Alan Rusbridger påpeker, later det til å ha vært en noe ugjennomtenkt strategi. Det har nemlig sikret at alle som vanligvis bare leser overskriftene og tenker "huff" nå gjenkjenner navnet.

Hva er det så de har gjort? Rent bortsett fra å være et oljeselskap som tjener penger, altså.

Vel, i denne sammenhengen er det to ting som stikker seg frem: Først forgiftet de en hel masse mennesker, og så forsøkte de å hindre at noen fikk vite om det. Jeg tar for meg den første av dem her og sparer forsøkene på å hindre pressen i å rapportere til neste, og foreløpig siste, artikkel.

La meg først understreke at dette slett ikke er den eneste skandalen dette selskapet har vært innblandet i. Selv i Norge har de drevet med uhumskheter, og et lettvint søk anydet også at noe suspekt nok har foregått i Malaysia. Det er sikkert mer. Men tilbake til saken.

Saken i Elfenbenskysten later til å være knyttet til den i Sogn og Fjordane. Det er de samme stoffene som er involverte, og alt tyder på at de har dumpet dem fordi de ikke har hatt noe annet sted å gjøre av dem. Det er, etter hva jeg kan forstå en blanding av kaustisk soda, bensinrester og svovel (eller hydrogrensulfat?) som gjør alle som kommer i nærheten av det rimelig dårlige. Ifølge en nederlandsk artikkel sitert av Wikipedia besto lasten av

528,000 litres of extremely alkaline waste constituting 6.8% sulfur, for 3.5% alkyl-thiols and 0.5% hydrogen sulfide.

Dette skyldtes ganske enkelt at for å tjene masse penger må man bruke minst mulig av dem, noe som fører til det man ganske enkelt kan beskrive som "shady dealings". Trafigura hadde kjøpt billig avfall fra Mexico. Jeg er ikke kjemiker, så det ideelle hadde vært om Tor kunne gå inn på detaljene i dette i en annen artikkel, men etter hva jeg forstår hadde de en type bensinavfall med høyt innhold av svovel, som de så gikk igang med å raffinere med meget basiske stoffer for å utvinne nafta, som de i sin tur kunne selge videre. Men for å slippe å betale for slik raffinnering (eller muligens fordi det var en rimelig skummel kombinasjon og ingen ville ta imot det), ble det gjort ombord på båter, og avfallet dumpet.

Ca 30 000 ble syke og 17 døde ifølge tallene jeg kommer over oftest. Jeg har imdilertid kommet over tall opp til 100 000 syke, og tallet 30 000 later til å stamme fra et sivilt søksmål i London hvor dette antallet gikk sammen om et søksmål. Trafigura gikk så igang med å fraskrive seg alt ansvar, noe som ikke bare besto i å hindre pressen i å rapportere (noe jeg altså lovte å spare til neste artikkel), men også å betale £100 millioner mot at Elfenbenskysten ikke skulle trekke dem for retten (to av selskapets ledere ble holdt fanget i landet). Men Trafigura er selvsagt uskyldige. De hadde jo delegert oppgavene med videre raffinering til andre selskaper, og det var disse som dumpet dem. Det later imidlertid til å være indikasjoner (som nymalte biler og nyopprettede selskaper) på at det er et rimelig tynt alibi. Trafigura har også hevdet at det slett ikke var skumle greier, bare skittent vann som de hadde vasket tankene sine med, men diverse interne eposter antyder at det slett ikke var tilfelle.

Dere kan lese mer om saken her, såfremt ingen går inn og endrer det som står der (problemet med Wikipedia...). Om dere er interesserte i å lese Minton-rapporten, som selskapet skal ha fått laget for internt bruk og som nok er det som hele Guardian-oppstyret sentrerer rundt (mer om det i neste artikkel), kan dere lese den her. Jeg har hentet den herfra.

Neste: NRK er involvert!

Comments

Tor,  16.10.09 00:04

Slik jeg forstår det er det følgende det er snakk om:

Når man lager bensin fra olje blir man sittende igjen med masse tyngre stoffer, som smurningsolje og asfalt og andre tilsvarende ubehagelige ting. Hvis man vil ha mer bensin kan man varme opp disse tingene til rundt 900 grader, som vil føre til at noen av de lange molekylene deler seg i kortere kjeder, som er det bensin består av. Jeg tror det er dette som kalles cracking, men jeg er ikke skråsikker. Det man ender opp med er i alle fall skikkelig dårlig bensin, og den det var snakk om her inneholdt i tillegg veldig mye svovel. I følge NRK-artikkelen noe slikt som 80 ganger mer enn det som er tillatt å selge i Europa.

Så da må man vaske den, noe man gjør ved å blande bensinen med kaustisk soda løst i vann. Siden vann og bensin vil skille seg kan man pumpe ut igjen vannet etter en stund, og da har man renere (men fortsatt dårlig) bensin, og veldig skittent vann. Problemet er, så vidt jeg forstår, at man har dumpet dette vannet på høyst uforsvarlig vis.

Camilla,  16.10.09 00:27

Jeg leste om fenol og denslags. Jeg husker vagt at vi var borti det da vi jobbet med Brødrene Sunde-saken for mange år siden. Det var skumle greier. Hvis du ser dypt inn i kjemikeren i deg, hvordan ser du for deg at denslags kommer inn?

Tim,  16.10.09 11:23

I think there should be some sort of enquiry into why the court order was awarded in the first place.

Karoline,  17.10.09 20:45

Fin artikkel, Camilla, du e flink! Skal lese den imårra ;)