Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

En dårlig idé

I løpet av de siste ukene har det dukket opp en ny kampanje i gangene på NTNU. Den vil ha DIN IDÉ og lover 1.000.000 KRONER. (Etter nærmere ettersyn viser det seg at den egentlig bare vil ha mine og andre NTNU-ansattes idéer, og sannsynligvis bare dem som er kompatible med "technology transfer", et uttrykk med tunge Gløshaugen-assossiasjoner.) Tittelen på konkurransen er "Gullegget".

Men tilbake til grunnen til at denne artikkelen er arkivert under "rant".

På pauserommet vårt dukket det nemlig opp en glassbolle full av gull-fargede plastegg.

Jeg somlet meg ikke til å ta bilde før de fleste eggene var borte, men bildet viser altså plast-gullegg som kan åpnes for å få tak i to NTNU-drops og en liten lapp som man trenger en QR-leser for å få noe utav.

Jeg vet akkurat hva som har skjedd. Noen har sittet og brainstormet på et møte med for mye sukker og for lite fornuft, og idéen om å knytte navnet på konkurransen til håndgripelige gullegg ble for vanskelig å motstå.

Jeg antar at målet med dette stuntet ikke var opplysning (det henger som sagt plakater overalt), men heller et forsøk på å 1) gjøre prosjektet til et samtaletema under lunsjen og 2) skape positive assossiasjoner til prosjektet ved å knytte det til sukkertøy.

Hos oss gikk dette i så fall ikke etter planen. Første reaksjon var undring (er det julepynt? Påskepynt? Hvem har så dårlig smak?). Deretter oppdagelse, og så irritasjon og et anstrøk av forakt.

Dersom NTNU-ansatte har et snev av miljøbevissthet vil reaksjonen ha vært lignende også ved andre institutter. Se på bildet igjen: Hva er hovedbestanddelen i dette reklamestuntet? Det stemmer: plastavfall. Alt utenom dropsene går rett i søpla (og det er ingen lett tilgjengelig kildesortering av plast).

På hjemmesidene til denne konkurransen står det at

Målet er at disse skal nå markedet i form av nye produkter eller tjenester som kommer samfunnet til gode.

Det høres jo veldig fint og flott ut, men hvis målet er samfunnsnytte tror jeg noen må sette seg ned og tenke hardt på det der med veien og målet.

Her er min gode idé (og NTNU Technology Transfer kan få denne gratis):

1) Legg inn en kontrollmekanisme mellom sukkerhøye ansatte og produksjonslinjen. Ta et steg tilbake og tenk før dere produserer søppel.

2) Gi oss en glassbolle full av NTNU-drops og lapper neste gang; vi er smarte nok til å koble dem sammen, og dropsene var virkelig veldig gode.
Are, Karoline likes this

Comments

Karoline,  09.02.13 23:34

Bildene av deg i de forskjellige eggene. Love it.
Camilla likes this
Camilla,  11.02.13 10:46

Det er slikt som skjer når man tar bilde av metallisk utseende glatte overflater. Tenk på det som en bonus fra fysikkens lover.
Tor,  11.02.13 22:34

Jeg merker jeg er litt skeptisk til hele dette Technology Transfer-konseptet. Jeg antar poenget er noe slikt som at man har et eget kontor med folk som kan dette med patentsøknader og alt slikt, for å prøve å få flere forskere til å ta patenter eller starte bedrifter, som så NTNU kan få deler av inntektene fra. Jeg har hørt at det er slik de beste amerikanske universitetene finansierer deler av driften (pluss naturligvis søksmålene når noen benytter patentert teknologi uten å spørre).

Grunnen til at jeg er skeptisk til dette er for det først at jeg liker å late som at verden blir et bedre sted av forskningen min, og da er det formodentlig best om verden fritt kan benytte seg av eventuelle resultater. Det andre er at jeg har hørt historier om folk som tar patent på ting som allerede er kjent kunnskap blant forskere, og vips kan du ikke lenger kjøpe et kommersielt mikroskop som bruker optiske fibre til å føre laserlys til prøveholderen. Eller noe i den dur, jeg husker ikke detaljene. Poenget er uansett at det virker litt sleipt.

På den annen side, universitetet legger jo ned skattepenger i å forske på ting, så kanskje er det en god idé at bedrifter som vil bruke ting vi finner opp må hoste opp litt penger som kan gå tilbake til universitetet og finansiere videre forskning. Det er jo ikke akkurat som at bedrifter i Norge er så fryktelig flinke til å finansiere forskning i utgangspunktet.
Camilla likes this
Tor,  11.02.13 22:35

Men jo, gulleggene. Skikkelig tullete. Skjønt man kunne kanskje resirkulere dem som julepynt?
Camilla,  11.02.13 23:34

Hvem i all verden vil ha egg som julepynt?
Tor,  12.02.13 10:47

Du har hørt om julekuler? Populære å henge på juletreet, har sånn omtrent fasong som et litt kort egg, gjerne malt i gull eller sølv.
Are likes this
Camilla,  12.02.13 10:48

Når vi kommer hjem skal vi sette oss ned og se på egg. Det er tydeligvis et hull i utdannelsen din.
Karoline likes this
Category
Rant
Tags
rant
reklame
NTNU
miljøvern
Views
2940